Slon morský - sever a juh: druh vyzerá tam, kde žije, zaujímavé fakty

Odborníci poznamenávajú, že slon morský (Mirounga) je najväčším mäsožravcom. Mnoho ľudí si myslí, že cicavec je takzvaný kvôli svojej veľkej veľkosti, ale tento názor je chybný. Morské slony majú malý rast v oblasti nosa, ktorý je veľmi podobný trupu.

Druhy severných a južných slonov

Slony vyzerajú veľmi podobne ako tulene (tvar tela, plutvy, veľkosť, hmotnosť). Ale tieto zvieratá sa nedajú zamieňať medzi sebou.

Druhový opis a vlastnosti slonového tesnenia sú tieto: t

  1. Telo je dosť obézne, zjednodušené.
  2. Hlava je malá, samci majú výrazný kmeň (až 30 cm), na ktorom sú dlhé vousy s vysokou citlivosťou. Pomáhajú pri love na korisť.
  3. Končatiny sú nahradené plutvami, na ktorých je možné pozorovať ostré pazúry (5 - 7 cm).
  4. Koža je hrubá, sivá alebo hnedá, pokrytá vrstvou vlny na vrchole.

Morské slony sú neohrabané, väčšinu času trávia v spánku alebo vyhrievajú na breh.

Zviera môže zaspať pod vodou a nie utopiť. Je to spôsobené tým, že po zaspaní sa hrudník zväčšuje a slonové tesnenie pláva na povrch. Jeho nozdry sa otvorili a zviera dýchalo 3-4 minúty. Potom opäť ide pod vodu. Takýto proces sa považuje za skutočne jedinečný.

Zoológovia rozlišujú 2 druhy slonových tuleňov: južných a severných. Každá z nich má svoje vlastné charakteristiky.

Slon južný:

  1. Dĺžka zvieraťa - 5 ma hmotnosť - 2,5 tony. Toto sú parametre dospelého muža. Samice sú oveľa menšie (dĺžka - 3 m, hmotnosť - až tony).
  2. Zviera sa nebojí mrazu. 35% z celkovej telesnej hmotnosti je priradených podielu podkožného tuku.
  3. Južné slonové pečať možno okamžite rozlíšiť svojou nezvyčajnou farbou. U dospelých je hnedej farby, u mladých je to svetlo strieborné.

Tesnenie severného slona (rysy):

  1. Samice aj samci majú kmeň, ktorý má inú dĺžku.
  2. Tesnenie severného slona nie je také veľké ako južný slon. Dĺžka zvierat nepresahuje 4 m.
  3. Farba je svetlohnedá.

Zoológovia poznamenávajú, že napriek svojej obezite a pomalému stavu zviera cíti vo vode istotu. Môže dosahovať rýchlosti až 25 km / h.

Kde žijú zvieratá

Biotop slonových tuleňov závisí od druhu zvieraťa. Severné druhy sú skvelé na sub-antarktických ostrovoch av Severnej Amerike. Zvieratá nemajú radi osamelosť, takže žijú v obaloch. Na kamienkových plážach s voľným okom si môžete všimnúť ich rookeries.

Antarktída obývajú južné slony. Zvieratá sú zriedkavé, takže lov je zakázaný.

Životný štýl a zvyky

Morské slony milujú vodný prvok. Väčšinu svojho života trávia pod vodou. Môžu sa ponoriť do hĺbky 1400 m, zatiaľ čo kyslík stačí na takmer 2 hodiny.

Nepriatelia morských slonov - veľryby a biele žraloky, ktorí čakajú na zviera vo vode. Náhle zaútočia, zrania slonové pečate a urobia skutočný lov s naháňačkou.

Na zemi, zviera trávi trochu času, hlavne na počatie mláďat. Obdobie párenia v slonových tuleňoch je veľmi rýchle. Zvieratá nie sú monogamné, preto samce majú celé haremy pozostávajúce z 20-30 samíc.

V období pářenia na vlastníctvo samice začnú skutočné bitky. Staršie slonové pečate (7–9 ročné) vytláčajú mladých samcov (2–3 roky) za okraj kolónie. To všetko sa deje v divokých bitkách.

Napriek tomu, že zvieratá sú skôr tukové a nie príliš agilné, zúfalo bojujú za to, aby vlastnili ženu. Slon morský "vstane" na zadné plutvy, aktívne kývne svoj kmeň vystrašiť súpera. Ak sa kontrakcia nevyhne, zvieratá si navzájom spôsobia vážne zranenia so svojimi tesákmi. Po období párenia sa na ich koži objavia nové jazvy, ktoré naznačujú súboj.

Tehotenstvo u žien trvá až 11 mesiacov. Výsledkom je narodenie jedného šteniatka s hmotnosťou asi 20 kg a dĺžkou 80 cm.

Mladiství ležia na brehu mesiac a pozorujú, ako sa dospelí správajú vo vode a učia sa od nich základné pravidlá prežitia.

Na konci mesiaca, mladí idú na prvé kúpanie, aby si ich jedlo.

Vlastnosti napájania

Živia sa morským životom zvierat. Medzi obľúbené pochúťky môžu byť identifikované mäkkýše, malé žraloky, krevety, ryby.

Stoličky zvieraťa sú zle vyvinuté, preto nie je možné žuvať jedlo dôkladne. Morskí sloni ju radšej prehĺtajú, takže pre nich je najlepšou voľbou mäkká korisť.

Stav populácie a druh

Nedávno boli severné slonové pečate na pokraji zániku. Mnohí zoológovia ich dokonca považovali za vyhynutých. Ale našťastie sa našla jedna malá zvieracia kolónia.

Tulene severného slona sú chránené. Lov je zakázaný, porušenie tohto pravidla je ohrozené skutočným trestom odňatia slobody.

Slonové sliepky sa dobre chovajú vo voľnej prírode. Odborníci poznamenávajú, že ročný prírastok obyvateľstva je 15%.

Situácia s južným slonom je lepšia. Na pobreží je veľa kolónií. Aj napriek veľkej smrti mladých zvierat nie je tento druh ohrozený vyhynutím.

Zaujímavé fakty

Slon morský je nezvyčajné zviera.

Zoológovia si všimli tieto zaujímavé skutočnosti:

  1. Niekoľko mesiacov pred obdobím párenia plávajú samci na miesto, kde sa narodili. Ich hlavnou úlohou je vybrať si územie pre párenie so ženou. Okrem toho musia chrániť svoje hniezda, odpudzovať ho od ostatných mužov, ktorí zasahujú do územia. V dôsledku toho si samičky vyberú dominantného samca.
  2. Mláďatá slonových tuleňov sa učia, ako dostať svoje vlastné jedlo. Spravidla sú mladé zvieratá zoskupené, aby mali väčšiu šancu na prežitie.
  3. Mladí muži dosahujú sexuálnu zrelosť 6 rokov. Ale bitka o samicu začína viesť roky až do 10. storočia.
  4. Kamene sa často nachádzajú v slonových tuleňoch. Prispievajú k normalizácii gastrointestinálneho traktu, pomáhajú stráviť celé prehltnuté jedlo.

Slonové pečate často trpia ľudskou činnosťou, ktorá nie je ochotná loviť. Tieto zvieratá sú teraz pod ochranou štátu. Akékoľvek pokusy o porušenie zákona sú prísne potrestané.

Loading...

Zanechajte Svoj Komentár